Bakkerij Pim Filius, inmiddels een begrip in Dongen en al ver daarbuiten. In 2003 zijn wij gestart als zelfstandig ondernemer in het mooie plaatsje Dongen.
Het bakkersvak zit ons in de genen, mijn opa, vader en ikzelf en nu ook mijn jongste zoon zijn met het virus besmet. Al meer dan 100 jaar bakkerservaring zullen we maar zeggen. Van oorsprong komen we uit Zeeland. In 2003 zijn we verhuisd naar Dongen om daar een bakkerij te beginnen.
Omdat we uit Zeeland komen hebben we onze zeeuwse specialiteiten meegenomen naar Brabant. Dit zijn dan ook gelijk onze specialiteiten. Dat zijn de producten waar we het meest trots op zijn.
Als eerste onze echte Zeeuwse Bolus. Deze maken we volgens de recepturen van mijn opa en oma. Het geheim zit hem in de verschillende suikersoorten die we gebruiken en de specerijen natuurlijk. Verder met heel veel liefde en passie bereid en dat proef je terug. Ook heel populair zijn de gevulde bolussen met Zwitserse room. Echt 1 om je vingers bij af te likken.
In de jaren hierna zijn we ons ook steeds meer gaan verdiepen in de Brabantse specialiteiten zoals het Worstenbroodje. Inmiddels staat deze op de lijst van cultureel erfgoed.
Onze voorganger in Dongen had al een mooi recept voor deze lekkernij. Die hebben we dan ook overgenomen en in de jaren waar nodig aangepast of verbeterd en uitgebreid met nieuwe varianten. Een variant is het worstenbroodje met spek en ons worstenbroodje speciaal. Heerlijk met curry, geraspte kaas, wat uitjes en heerlijke kruiden. Mmm.
Nog een specialiteit uit onze regio in het Slagroom progres gebak. De speciaal geselecteerde hazelnoten worden door ons gebruneerd en tot kleine stukjes gebroken. Deze worden door het zorgvuldig opgeklopte schuim gemengd, opgespoten en gebakken. Na het bakken vullen we de gebakjes met de aller lekkerste slagroom die er in heel Nederland te krijgen is en aangezet met stukjes nogat. Ze worden daarom ook wel eens Nogatientjes genoemd.